Špaldová, celozrnná, semolina.. jaké jsou rozdíly ?

Semolina je typ mouky, získaná z takzvané tvrdozrnné pšenice neboli Triticum durum. Tvrdozrnná pšenice se vyznačuje vyšším podílem bílkoviny – lepku.

Semolinová mouka má vyšší nutriční hodnotu, nejen pro zvýšený obsah bílkovin, ale vyšší obsah minerálních látek. Co je ale zásadní, má nižší glykemický index, než klasická pšeničná mouka a obsažený škrob se tráví pomaleji. Při pomalém trávení nedochází k tak rychlému nárůstu hladiny krevního cukru, což je zásadním faktorem nejen pro udržení tělesné hmotnosti, ale i pro zajištění vyrovnané výkonnosti organismu.

Semolinová mouka je ideální pro výrobu těstovin – nemá tendenci se rozvářet, proto se kvalitní těstoviny nikdy nelepí.

Celozrnná mouka obsahuje i vnější části zrna, která jsou bohatá na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Výrobky z celozrnné mouky jsou výživově hodnotnější. Celozrnná mouka má také nižší glykemický index.

 Pšenice špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala mnoho důležitých a cenných látek.

Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí, slouží jako zdravější alternativa ke klasické pšeničné mouce s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin.

Žitná mouka vzniká rozemletím žitného zrna. Nemusí být nutně celozrnná, aby si v sobě uchovala důležité živiny.

Žito je blízce příbuzné pšenici, ovšem je tmavší a má tenčí zrno. Ze všech obilnin obsahuje žito nejvyšší podíl aminokyseliny lysinu. Je také zdrojem komplexu vitaminu B, vitaminu E, železa a několika druhů minerálů. Žitná mouka má vzhledem k trávicímu traktu výhodnější složení, zejména má vyšší obsah vlákniny i její skladba je pro člověka příznivější.
A věděli jste, že existuje i mouka banánová a nebo třeba kaštanová nebo žaludová?

Irena

Oceňuji jednoduchá jídla, kdy přesně vím co jím. Když je cítit chuť jednotlivých ingrediencí, kterých je pár. Při vaření mám ráda nesložitou přípravu ze surovin, které jsou zdravé, avšak dostupné. Chutný vzhled na talíři je podmínkou.