+420 603 430 084 info@vitalitygarden.cz

Unavení?

Začněte s klíčením!
01
Srp

Klíčení – výbuch živé energie a přirozenosti.

Klíčení je jeden z nejúžasnějších jevů, které nám příroda může předvést. V kontaktu s vodou a s teplem se zrno probouzí ze spánku – probudí se s celým svým živým potenciálem. Jen v několika dnech se zrno otevře a objeví se klíček (kořínek). Je to zárodek života rostliny.

Během této etapy klíčení začíná zrno využívat všech zásob, které bude rostlina potřebovat ke svému růstu.

Při klíčení tvoří semínko významné množství energie, které následně spotřebuje k vývoji nové rostliny, tím roste množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, zároveň vznikají amino- a mastné kyseliny. Výhonky, které mají lístky, navíc poskytují detoxikační chlorofyl.

Klíčení může probíhat díky aktivitě enzymů, které začnou přeměňovat část škrobů v cukr, tedy ve zdroj přímo využitelné energie.

Klíčení zvyšuje obsah proteinů zrna a enzymy štěpí tyto proteiny na menší prvky, aminokyseliny, aby mohly být lépe využity.

Klíčení představuje ještě další trumf výživy: množství vitamínů a minerálů rychle narůstá.

Jestliže máme zdravou a vyváženou výživu a k tomu pravidelnou fyzickou aktivitu, pak se mohou naklíčená semena podílet na naší celkové rovnováze.

Hlavní výhody konzumace naklíčených semen:

+ Naklíčené semeno přináší velké množství vitamínů a minerálů a je nízkokalorické

+ Naklíčené semeno je nositelem enzymů, které napomáhají a ulehčují trávení

+ Naklíčené semeno je živá strava, syrová a 100% rostlinná, 100% přírodní, snadno využitelná a vysoce stravitelná a energetická.

Alfalfa BIO v naklíčovacím pytlíku Vitality Garden

Alfalfa v klíčícím pytlíku Vitality Garden

 

Ke klíčení lze použít prakticky všechna semena jedlých rostlin.

 Zelenina

  • brokolice – vhodná pro klíčky i výhonky, které chutnají jako brokolice
  • ředkvička – vhodná pro klíčky i výhonky, které mají typickou jemně štiplavou chuť
  • zelí bílé i červené – vhodná pro výhonky (olistěné) s charakteristickou nasládlou chutí
  • řeřicha – vhodná pro výhonky (olistěné) s jemně pikantní chutí
  • rukola – vhodná pro výhonky (olistěné) s ostřejší ořechovou chutí
  • mizuna (japonská brukev) – vhodná pro výhonky s jemnou příchutí špenátu
Olejniny
  • slunečnice – vhodná pro klíčky z loupaných semen (naklíčená již do 2 hodin)  i výhonky ze semen ve slupce
  • sezam – vhodný pro klíčky (naklíčené již po 24 hodiných)
  • hořčice – vhodná pro výhonky s ostřejší chutí
Luštěniny
  • hrách zelený i žlutý – vhodný pro klíčky (nepřesahujícími 2 cm) s příjemně osvěžující hráškovou chutí
  • čočka všech barev – vhodná pro klíčky (naklíčená do 2 dnů) s mírně nasládlou chutí
  • fazole mungo – vhodné pro klíčky (čím menší, tím sladší)
  • fazole adzuki – vhodné pro klíčky s výraznou fazolovou příchutí
  • cizrna – vhodná pro klíčky (nepřesahující 1 cm) s oříškovou chutí
Obiloviny
  • pšenice – vhodná pro klíčky (naklíčená do 2 – 3 dnů) s výbornou nasládlou chutí
  • žito – vhodné pro klíčky
  • oves – vhodný pro klíčky z tzv. nahého ovsa (bez slupky)
  • ječmen – vhodný pro klíčky ze semen bez slupky, chuťově podobný ovsu
  • proso – vhodný pro klíčky, které nemají výraznou chuť
  • pohanka – vhodná pro klíčky s oříškovou chutí
Ostatní
  • vojtěška – vhodná pro výhonky (olistěné)
  • jetel – vhodný pro výhonky
  • pískavice (řecké seno) – vhodná pro klíčky i výhonky s ostřejší chutí

 

Pozor !!!!!!
  • nikdy nepoužíváme mořená semena, která jsou výhradně určená k venkovnímu výsevu
  • nikdy nenakličujeme klasické ledvinovité fazole, které jsou v syrovém stavu nestravitelné
  • nikdy nekonzumujeme klíčky s plísní, která vzniká zpravidla špatném odkapání, při vysoké teplotě nebo nedostatečném proudění vzduchu

 

 Tipy pro naklíčování:

✿ Některá semena (jako bazalka, chia, roketa, řeřicha, len, hořčice (žlutá a bílá), perula.)potřebují více času než jiná. V kontaktu s vodou  se objevuje množství gelu, který semeno obalí , vytváří to určitý druh  želatinového a lepícího „filmu“. Vvýborných výsledků klíčení proto dosáhnete v klíčících miskách, kde na mřížce kořínky prorostou.

Pozor – namáčení je zkráceno – je u nich limitováno do 15 minut. Denní zvlhčování se doporučuje rozprašovačem

Je třeba počítat s tím, že doba klíčení je obecně pro tato semena prodloužená Je třeba na návodu sledovat údaje o délce klíčení.

✿ Kolik se doporučuje naklíčených semen denně sníst ?

Obecně se naklíčená semena konzumují v malém množství ( asi hrstka, průměrně se počítá tak 30-40g za den). Nejde o sezonní stravu, ale můžete je konzumovat během celého roku jak máte chuť a potřebu.

Některá semena – zvláště kořeněná nebo luštěninová mohou u citlivějších osob podráždit zažívání. Je nejlépe poslouchat své tělo a „seřídit“ konzumaci tak, aby prospívala, ne narušovala.